PARCHETUL DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL BUZĂU

Buzău, str. Stan Săraru nr. 3, cod 120195

 Telefon: 0238721653, 0238721654; fax: 0238721687

e-mail: pt_buzau@mpublic.ro

web: http://ptbuzau.mpublic.ro

Operator de date cu caracter personal 3977

       

                                                                                                                                                                                                                                                      22.05.2023

 

              

COMUNICAT DE PRESĂ

    Parchetul de pe lāngă Judecătoria Pogoanele. Rezultate expertiză de specialitate.

 

 

Parchetul de pe lāngă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări īntr-o cauză penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea īngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep., trafic de produse sau substanţe toxice prev. de art.359 alin.1 Cod Penal, contrabandă calificată prev. de art.271 alin.1 din Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri prev. de art.98 alin.5 lit.b  din O.U.G. nr.195/2005 rep.

Īn continuarea comunicărilor publice efectuate, Parchetul de pe lāngă Judecătoria Pogoanele aduce la cunoștință următoarele date de interes public:

         Īn cadrul cercetărilor efectuate īn cauza penală menționată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecți de pe raza localității Glodeanu Sărat probe de legume (tomate și castraveți), īn vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate.

         Īn urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că īn cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice īnsă īn limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice īn afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

         Īn cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice īnsă īn limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice īn afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

         Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice īn probele ridicate, īnsă īn limite care să nu afecteze sănătatea populației.

         Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentrației, a substanțelor chimice neautorizate, constituie infracțiunea de producere, livrare sau utilizare a īngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep.

 

 

Menționăm că măsurile procesuale dispuse īn cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, īn nicio situație să īnfrāngă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

                                                                         BIROUL DE PRESĂ