PARCHETUL DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL BUZĂU

Buzău, str. Stan Săraru nr. 3, cod 120195

 Telefon: 0238721653, 0238721654; fax: 0238721687

e-mail: pt_buzau@mpublic.ro

web: http://ptbuzau.mpublic.ro

Operator de date cu caracter personal 3977

       

               Nr. 10/VIII/3/2023                                                                                                                                                                                                         13.04.2023

 

              

                                                                                                                 

COMUNICAT DE PRESĂ

- Tālhărie urmată de moartea victimei - Arestare preventivă inculpat minor -

 

 

                   Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Buzău este īmputernicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

                   La data de 23.03.2023 Parchetul de pe lāngă Tribunalul Buzău a fost sesizat de către organele de poliție cu privire la faptul pe raza satului Căldărăști, județul Buzău, a fost găsită decedată o persoană de sex bărbătesc, īn vārstă de 82 de ani.

                   Din cercetările efectuate pānă īn prezent a rezultat la data de 22.03.2023, victima s-a deplasat cu bicicleta proprietate personală īn extravilanul satului Căldărăști, județul Buzău, pentru a-și tăia via. La īntoarcere, īn jurul orelor 14,00, s-a īntālnit cu 3 minori, īn vārstă de 15, 10, respectiv 9 ani, care l-au trāntit la sol și l-au deposedat de bicicletă.

                   Victima care avea și unele probleme locomotorii a plecat īn urmărirea celor 3 minori, pentru a-și recupera bicicleta, īnsă aceștia l-au imobilizat, l-au lovit de mai multe ori cu pumnii și picioarele īn special īn zona toraco-abdominală, l-au legat cu o sfoară de māini și de picioare, după care l-au dezbrăcat de haine, l-au stropit cu apă și l-au abandonat, plecānd cu bicicleta sustrasă.

                   A doua zi, pe data de 23.03.2023, īn jurul orelor 12,00, victima a fost găsită decedată pe cāmp, de către un vecin, īn locul īn care a fost abandonată de cei 3 minori, fiind sesizate organele de urmărire penală.

                   Īn urma efectuării necropsiei de către medicii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Buzău a rezultat decesul victimei s-a datorat hipotermiei, pe fondul unui politraumatism cu numeroase leziuni de părți moi.

 

                   Avānd īn vedere unul dintre minori avea vārsta de 15 ani īn cauză s-a dispus efectuarea unei expertize neuropsihiatrice care a concluzionat acesta a avut discernămāntul păstrat la data comiterii faptei.

 

        La data de 13.04.2023 procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Buzău au solicitat instanței de judecată luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul minor.

       Tribunalul Buzău a dispus arestarea preventivă a inculpatului minor pe o perioadă de 30 de zile.

 

 

      Precizăm că măsurile procesuale dispuse īn cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, īn nicio situație să īnfrāngă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

                                                                         BIROUL DE PRESĂ