stema.gif (8003 bytes)

ROMÂNIA

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUZĂU

Buzău, str. Stan Săraru, nr. 3, cod 120360

telefon 0238/721653,  fax 0238/721687

e-mail: pt_buzau@mpublic.ro, web: http://ptbuzau.mpublic.ro

Operator de date cu caracter personal 3977

 

 


 

                                                                                                                                                                       18.01.2022     

                                                                                                                                     

              

COMUNICAT DE PRESĂ

- Infracțiuni de delapidare și fals intelectual –

- Arestare preventivă -

 

 

 

                   Biroul de informare publică si relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                   La data de 14.01.2022 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au propus luarea măsurii preventive pentru o perioadă de 30 de zile, față de inculpata D.C. pentru săvârșirea infr. de delapidare și fals intelectual in formă continuată, fapte prev. și ped. de art. 295 alin.1 C.p. și art. 321 al.1 C.p., cu aplic. art. 35 C.penal, ambele cu aplic. art. 38 al.1 Cod penal.

                   În sarcina acesteia s-a reținut în perioada 2020 – 2021, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu si profitând de încrederea pe care o obținuse în fata conducerii U.A.T.C Padina în calitatea sa de contabil si responsabil cu exercitarea controlului preventiv pentru platile efectuate in cadrul institutiei, a întocmit și prezentat primarului comunei cât si viceprimarului ordine de plata în care au fost inserate date necorespunzatoare adevarului, spre a fi semnate de acestia, prin care institutia publica transfera sume de bani către conturile personale ale inculpatei deschise la două bănci  pentru plata unor prestări servicii care de fapt nu au fost executate - 55 acte materiale (in valoare totala de 145 120.45  lei); pentru plata unor drepturi salariale necuvenite - 14 acte materiale (in valoare totala de  21.091 lei), cât si pentru plata altor drepturi salariale sub diverse titluri (“titlu executoriu”, “sindicat”, “restituire garantii materiale” etc), necuvenite -  7 acte materiale (in valoare totala de 20 700 lei), 3 acte materiale reprezentând 3 ordine de plată falsificate prin menționarea în mod nereal  ”prestări servicii” la motivul efectuării plăților, rezultând astfel un număr de 79 acte materiale.

 De asemenea, in perioada februarie 2020 – iunie 2021, inculpata a folosit fără drept cardul de carburant aparținând primăriei, aflat in gestiunea si pastrarea sa în vederea asigurarii securitatii, efectuând alimentari cu carburant (11.123 litri in valoare totala de 58.662,62 lei) pentru autovehiculele folosite in interes personal – 255 acte materiale (255 alimentari efectuate in afara orelor de program , cat si in zile in care nu se lucrează).

În consecință, în perioada 2020-2021, inculpata și-a însușit bani și bunuri din bugetul Primăriei comunei Padina în sumă totală de 245.574,07 lei, săvârșind un număr de 331 acte materiale ale infracțiunii de delapidare.

 

                   Având în vedere circumstanțele personale ale inculpatei,  împrejurările comiterii faptei și cuantumul ridicat al prejudiciului, la data de 14.01.2022, s-a solicitat Judecătoriei Pogoanele arestarea preventivă a inculaptei pe o perioadă de 30 de zile, propunere ce a fost admisă, pe numele inculpatei fiind emis mandat de arestare preventivă.

 

                   Precizăm măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situație înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

                            

                                                                              BIROUL DE PRESĂ