R O M Â N I A       

                  MINISTERUL PUBLIC                                                         

                               

                                                                                                         

PARCHETUL DE PE LÅNGĂ TRIBUNALUL

                           B U Z Ă U                                                                            

NR.                                                                                                                     22.08.2017

 

 

 

C O M U N I C A T

- TRIMITERE ÎN JUDECATĂ –INFRACȚIUNI DE CORUPȚIE   -

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice  următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au finalizat cercetările si au dispus  trimiterea in judecată a inculpatei Șova Liliana, șef Serviciu Normare, Salarizare, Prognoză și Rețea Școlară din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău pentru săvârșirea mai multor infractiuni de luare de mită in formă continuată si pentru participație  la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și uz de fals.

Prin rechizitoriul intocmit in cauză, procurorii au retinut următoarea situație de fapt:

La data de 08.09.2014, lucrătorii din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Buzau s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numita Șova Liliana, șef Serviciu Salarizare din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău pretinde/primește bani, bunuri sau alte foloase de la candidații înscriși la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul I.S.J. Buzău, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs în scopul facilitării ocupării acestor posturi.

La 28.04.2016 cercetările au fost extinse cu privire la posibila comitere de către Șova Liliana a infracțiunii de luare de mită, cu privire la faptul primirii de către aceasta de sume de bani ori foloase necuvenite în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Urmare investigațiilor efectuate de organele de urmărire penală si a probatoriului administrat, s-a reținut că inculpata, in calitate de șef Serviciu Normare, Salarizare, Prognoză si Retea Scolară din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Buzău, instituise o practică conform căreia personalul unitătilor de invătământ care se adresa inspectoratului scolar pentru solutionarea unor probleme ce tineau de incadrarea si normarea personalului didactic si nedidactic, trebuia să-i ofere acesteia sacoșe de cadouri in care se aflau, de regulă, mici atentii – cutii de bomboane sau pungi de cafea, in scopul de a obtine bunăvointa acesteia in solutionarea problemelor cu care era sesizată. In considerarea acestei practici, in perioada septembrie-noiembrie 2014, inculpata a primit în mod repetat de la reprezentanții unităților școlare din județul Buzau  bani (100 lei) și diferite foloase necuvenite (produse alimentare), în valoare totală de aproximativ 400 de lei, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea și avizarea situațiilor de încadrare/normare a personalului didactic și nedidactic din cadrul unităților de invățământ subordonate I.S.J. Buzău.

Prin prisma funcției pe care o îndeplinea, inculpata Șova Liliana avea calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin.1 lit.b teza finală din Cod penal.

De asemenea, s-a reținut că inculpata, in contextul solicitării Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău de predare a fișei sale de post,  sub pretextul că nu se mai găsește ultima fișă, in perioada 07.11.-09.11.2016, a determinat inspectorul general al ISJ Buzau, să avizeze prin semnătură  și stampilă o fișă de post, despre care i-a lăsat impresia că include toate atribuțiile sale de serviciu,  pe care însă in prealabil a falsificat-o, prin eliminarea unora dintre aceste atribuții. Ulterior, inculpata a depus fișa postului astfel modificată la secretariatul instituției pentru a fi transmisă organelor judiciare la data de 10.11.2016.

Inculpata a încercat astfel să ascundă organului de urmărire penală exercitarea acestor atribuții de serviciu, comunicând prin intermediul secretariatului inspectoratului școlar, fișa de post falsificată  și prin aceasta  să se sustragă de la o eventuală răspundere. Activitatea sus evidentiată se circumscrie infracțiunilor de participație improprie la fals intelectual si uz de fals.

In cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii si s-a formulat propunere de confiscare a contravalorii produselor  faptelor de coruptie.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Buzău.

Urmărirea penală a fost efectuata cu sprijinul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Buzau.

Precizăm că aceasta etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea activităților penale si trimiterea rechizitoriului in instanță, spre judecare, situație care nu poate in nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  

                                                            

                                                              

                                                                                Biroul de informare publică

                                                                                           și relații cu presa