R O M Â N I A       

                  MINISTERUL PUBLIC                                                         

                               

                                                                                                         

PARCHETUL DE PE LÅNGĂ TRIBUNALUL

                           B U Z A U                                                                            

NR.                                                                                                                      

                                                                                                                08.07.2015

 

C O M U N I C A T

- INFRACTIUNI DE CORUPȚIE SI ASIMILATE CORUPȚIEI-

- măsuri preventive – control judiciar -

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice  următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus la data de 07.07.2015 continuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care si suspectii B.G, B.A si C.A.C pentru comiterea unor infracțiuni de corupție si asimilate corupției.

  Prin ordonanta din 07.07.2015 procurorul investit cu soluționarea cauzei a dispus punerea in miscare a actiunii penale față de inculpatii B.G., B.A si C.A.C pentru comiterea infracțiunilor de dare de mita in formă continuată, instigare la dare de mită si trafic de influentă, in ceea ce il privește pe primul inculpat, luare de mita in formă continuată, trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu, in cazul celui de al doilea inculpat si luare de mita in formă continuată, in ceea ce il privește pe al treilea inculpat.

Din cercetările efectuate in cauză s-au stabilit următoarele:

-  in perioada octombrie 2013-iunie 2015, inculpatul B.G, in calitate de instructor auto si administrator la o scoală de șoferi din mun.Buzău, a alimentat in mod repetat cu combustibil autoturismele personale sau folosite de agentii examinatori B.A si C.A.C, achitând contravaloarea carburantului cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei, in scopul promovării cursantilor de la scoala de șoferi a probei practice de obținere a permisului de conducere categoria profesioniști, precum si pentru asigurarea unui procent ridicat de promovabilitate al scolii; în unele situatii instructorul auto  a instigat chiar candidatii să efectueze alimentări ale masinilor agentilor examinatori, facilitându-le accesul la autovehiculele parcate in incinta scolii.

De asemenea, acelasi inculpat, a pretins si primit o sumă de bani de la un candidat (investigator sub acoperire) pentru a-i facilita promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere categoria C.

 - in aceeași perioadă, inculpatii B.A si C.A.C, agenți examinatori, in zilele de examinare, au acceptat in mod repetat alimentarea masinilor personale cu combustibil    in valoare de 100-500 lei, alimentare efectuată la inițiativa inculpatului B.G, instructor auto si administrator la școala de șoferi, ai cărei cursanti sustineau proba practică chiar cu polițiștii menționați. Totodată, rezultă că inculpatul B.A la inceputul anului 2014 a facilitat promovarea probei practice de către o candidată in schimbul unei cantități de combustibil cu care si-a alimentat autoturismul, fără a achita contravaloarea acesteia.

 

De asemenea, inculpatul B.A, in primele luni ale anului 2014, in schimbul unor alimentări cu combustibil a autoturismului propriu, la instigarea altor suspecți, a intervenit pe lângă funcționari din cadrul SPCRPCIV Buzău –Compartimentul Inmatriculări si ai Serviciului Rutier Buzău, pentru neluarea unor măsuri legale sau incălcarea unor atributii de serviciu.

Față de cei trei inculpati s-a dispus prin ordonanta la data de 07.07.2015 si 08.07.2015 luarea măsurii preventive a controlului judiciar, cu respectarea obligatiilor prevăzute de Codul de procedură penală in aceasta materie.

            Cu privire la celelalte sase persoane față de care s-a dispus inceperea urmăririi penale cercetările continuă pentru stabilirea intregii activități infracționale pentru fapte de corupție sau fapte conexe faptelor de corupție, ele având calitatea de suspecti.

         In cauză investigatiile si cercetările s-au efectuat cu sprijinul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Buzau si Departamentului de Informatii si Protectie Internă.

         Precizăm că punerea in mișcare a actiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, să infrângă principiul prezumtiei de nevinovăție.

                                                            

                                                              

                                                                      Biroul de informare publică

                                                                         și relații cu presa