R O M N I A

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÅNG TRIBUNALUL

B U Z A U

OPERATOR DATE NR.3977

Nr._________________ 21.03.2013

C O M U N I C A T

Trimitere in judecata - infr. de ucidere din culpa

 

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

1. Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatelor SIRBU RODICA, IORDACHE CRISTINA (fosta Merticariu) si BARNA MARIANA, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

La datele de 07.07.2007 si 08.07.2007 inculpata Sirbu Rodica , medic la Spitalul Judetean Buzau, specialitatea endocrinolog, l-a consultat la Camera de garda a spitalului pe pacientul N.V. si i-a stabilit un diagnostic si un tratament eronate, intrucat nu a efectuat un minim de investigatii paraclinice obligatorii , care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect si instituirea unor masuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijenta ducand ulterior la complicatii grave.

La data de 09.07.2007, in calitate de medic specialitatea boli infectioase la Spitalul Judetean Buzau, inculpata Iordache Cristina l-a internat pe pacientul N.V. in Sectia de Boli Infectioase si i-a stabilit un diagnostic si un tratament eronate, intrucat nu a efectuat un minim de investigatii paraclinice obligatorii , care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect si instituirea unor masuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijenta ducand ulterior la complicatii grave.

In ziua de 12.07.2007, in calitate de medic specialitatea pediatrie, fiind de garda la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau, inculpata Barna Mariana nu a asigurat pacientului N.V. o asistenta medicala corespunzatoare si in conditiile in care a constatat o stare generala mediocra a acestuia si simptomele evidente ale unui abdomen acut chirurgical nu a luat niciun fel de masuri terapeutice, iar prin atitudinea sa neglijenta nu a intrerupt complicatiile grave aparute.

Probatoriul administrat in cauza a relevat culpa celor 3 inculpate, atitudinea neglijenta a acestora si neluarea masurilor necesare ducand in final la decesul pacientului N.V. survenit la 13.07.2007.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Buzau.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Biroul de informare si relatii cu presa