R O M Â N I A       

                  MINISTERUL PUBLIC                                                         

                                                                                                                                           

PARCHETUL DE PE LÅNGĂ TRIBUNALUL

                           B U Z A U                                                                            

NR.                                                                                                         30.03.2012                                                                             

                                  

 

 

C O M U N I C A T

- TRIMITERE IN  JUDECATĂ – INFRACȚIUNI DE MARE VIOLENȚĂ

FINALIZARE CAZ - LOVITURI CAUZATOARE DE MOARTE – INFRACȚIUNE REALIZATĂ LA COMANDĂ

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice  următoarele:

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus la 29.03.2012 prin rechizitoriu trimiterea in judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Stoican Marian pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte si in stare de libertate a inculpaților Andrei George și Stoica Aurel pentru complicitate la lovituri cauzatoare de moarte. Prin același act de sesizare a instanței s-a dispus trimiterea in judecată în stare de libertate a inculpaților Trandafir Ionel, Năstase George Adrian și Velicu Spiridon pentru complicitate la instigare la lovituri cauzatoare de moarte.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarele:

 În perioada iulie –august 2010 inculpatul Stoican Marian i-a determinat pe inculpații Trandafir Ionel, Năstase George Adrian și Velicu Spiridon să găsească niște tineri care să fie dispuși să aplice victimei B.Șt. o corecție fizică, oferind suma de 4.000 lei, considerent pentru care la 18.08.2010 victima a fost lovită de Gheorghe Dănuț, iar în urma loviturii aceasta a decedat. Se reține că inculpații Trandafir Ionel, Năstase George Adrian și Velicu Spiridon i-au acordat ajutor inculpatului Stoican Marian pe parcursul infracțional inițiat de acesta. În sarcina lui Andrei George și Stoica Aurel se reține că împreună cu Gheorghe Dănuț s-au deplasat pe raza mun. Buzău în vederea aplicării unei corecții fizice victimei B.Șt..

Situația de fapt reținută în cauză

La data de 18.08.2010, orele 07:43, Poliția Mun. Buzău a fost sesizată, prin sistemul telefonic de urgență 112, despre faptul că în cartierul Dorobanți 2 din mun.Buzău a fost găsită căzută pe asfalt, în fața blocului, o persoană de sex bărbătesc care a fost victima unei agresiuni. Ulterior victima, identificată în persoana numitului B.Șt., în vârstă de 40 ani, a fost transportată la spital unde, la 20.08.2010 a decedat. În urma cercetărilor efectuate au fost identificați toți participanții la săvârșirea faptei. La data de 28.02.2011 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gheorghe Dănuț pentru infracțiunea de lovituri cauzatoare de moarte, infracțiune comisă în participație cu inculpații Andrei George și Stoica Aurel asupra victimei B.St.. Inculpatul Gheorghe Dănuț a fost condamnat de Tribunalul Buzău la data de 10.05.2011 la o pedeapsă de 10 ani închisoare, pedeapsă care a fost redozată la 8 ani de Curtea de Apel Ploiești. În prezent cauza se află în recurs.

Prin rechizitoriul din 28.02.2011 s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalți participanți la actul infracțional exercitat asupra victimei B.Șt..

Cercetările ulterioare intreprinse în cauză au stabilit următoarele:

De la începutul anului 2010 și până la sfârșitul lunii iunie 2010 victima B.Șt. și soția acesteia au lucrat fără contract de muncă la societatea administrată de inculpatul Stoican Marian, societate având ca obiect de activitate prestări de servicii în domeniul opticii medicale.

La sfârșitul lunii iunie 2010 între părți au intervenit discuții privind modalitatea de administrare a societății și gestionarea resurselor, considerent pentru care victima și-a  anunțat intenția de a pleca de la firmă și de a-și înființa propria firmă cu același obiect de activitate.

Acțiunea intreprinsă de victimă de a-și inființa o firmă ,, concurent㔠l-a deranjat pe inculpatul Stoican Marian care a întreprins o serie de demersuri, respectiv folosirea unor metode de intimidare a foștilor colaboratori.

În acest scop, la sfârșitul lunii iulie 2010, inculpatul Stoican Marian a apelat la prietenul său, inculpatul Trandafir Ionel, pentru a-l ajuta. Acesta din urmă a solicitat sprijinul unei cunoștințe, inculpatul Năstase George Adrian, căruia i-a solicitat să se întâlnească cu inculpatul Stoican Marian. Cu ocazia întâlnirii inculpatul Stoican Marian i-a solicitat acestuia să găsească 2-3 băieți pe care să-i aducă în mun. Buzău pentru a aplica victimei B.Șt. o corecție  și a-i distruge aparatele recent achiziționate, dată la care inculpatul Stoican Marian i-a remis inculpatului Năstase George Adrian suma de 4.000 lei. Urmare acestei întâlniri inculpatul Năstase George Adrian s-a întâlnit cu inculpatul Velicu Spiridon și apoi cu inculpatul Andrei George, cărora le-a solicitat să mai găsească 2 băieți, pentru acest demers urmând să primească suma de 4.000 lei.

În perioada următoare inculpații au conceput modalitatea de realizare a actului infracțional și au obținut detalii cu privire la adresa victimei, semnalmentele acesteia și mașinile pe care le folosește. În zilele de 16.08.2010 și 17.08.2010 inculpații Andrei George și Stoica Aurel și învinuitul Alexandru Alexandru s-au deplasat la domiciliul victimei, dar nu au putut să-și îndeplinească misiunea întrucât victima nu a ieșit cu aparatele, respectiv era însoțită de o altă persoană. În ziua de 17.08.2010 inculpatul Andrei George a primit de la inculpatul Velicu Spiridon suma de 4.000 lei, considerent pentru care a hotărât să revină și a treia oară la domiciliul victimei, solicitând sprijinul unei a patra persoane, inculpatul Gheorghe Dănuț, practicant al boxului de performanță .

In dimineața de 18.08.2010 inculpații au revenit in Buzău și în timp ce învinuitul Alexandru Alexandru a rămas în mașină pe o stradă laterală, inculpații Andrei George, Stoica Aurel și Gheorghe Dănuț s-au deplasat la scara vecină a blocului în care locuia victima și au așteptat-o , stând sprijiniți de o bară metalică, ocazie cu care inculpatul Andrei George a lăsat pe bara respectivă si o urmă papilară, element definitoriu in identificarea participanților care a certificat prezența acestora in mun.Buzău.

Conform programului, victima a coborât cu un aparat din casă, l-a pus în portbagaj, iar când se deplasa de la mașină către intrarea în bloc, a fost acostată de cei 3 inculpați. Pe fondul unor discuții contradictorii, inculpatul Gheorghe Dănuț, încurajat de prezența celorlalți 2 inculpați, a lovit cu pumnul în zona feței victima B.Șt. care, datorită intensității loviturii, s-a dezechilibrat și a căzut cu capul de asfalt. Cei 3 inculpați au fugit la mașină si au plecat în viteză către București.

Victima a fost identificată de soția acesteia și a fost transportată de urgență la  Spitalul Județean de Urgență Buzău, iar ulterior transferată la Spitalul Universitar de Urgență București, unde la 20.08.2010 a decedat.

Conform raportului de necropsie întocmit de I.N.M.L Mina Minovici București moartea victimei a fost violentă și s-a produs prin hemoragie meningo-cerebrală, consecința unui traumatism cranio cerebral cu fractură craniană. S-a stabilit că între leziunile traumatice cranio-cerebrale și deces există legătură de cauzalitate directă, necondiționată.

În baza probatoriului administrat în cauză s-a stabilit că inculpatul Stoican Marian a avut contribuția cea mai gravă la săvârșirea faptei întrucât a avut inițiativa, respectiv  planificarea acesteia oferind bani pentru comiterea infracțiunii, bani care au ajuns în posesia complicilor concomitenți. Inculpatul a declanșat această acțiune de tip mafiot implicând un număr relativ mare de persoane, prin intermediari și realizând astfel  un act de agresiune  la comandă.

Dat fiind gravitatea faptei si contribuția infracțională a acestuia inculpatul Stoican Marian a fost dedus judecății în stare de arest preventiv. Inculpatul Andrei George a fost reținut și arestat preventiv în intervalul 27.08.2010-11.12.2010. In intervalul următor , până la 06.05.2011 s-a luat față de acesta măsura obligării de a nu părăsi țara. În cazul inculpatului Stoica Aurel s-a dispus reținerea și arestarea preventivă în intervalul 18.10.2010-15.12.2010, iar în intervalul 15.12.2010-12.04.2011 s-a dispus față de acesta măsura obligării de a nu părăsi țara. In prezent acesta se află în Penitenciarul Rahova, fiind arestat în altă cauză.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Buzău.

 

 

                                                                

                                                                  Biroul de informare publică

                                                                         și relații cu presa